logo

We Make Learning Fun

Ai auzit vreodată de un serious game? Află ce este, cum și unde îl poți folosi și, cel mai important, de ce l-ai folosi! 

Astazi vom atinge cateva aspecte referitoare la un serious game: ce este, cum il putem folosi si care ar fi avantajele aduse. O sa discutam putin si despre ce nu este un serious game deoarece exista cateva confuzii.

Ce este:

Un serious game este un joc realizat cu un scop altul decat distractia. De regula este creat pentru educatie, dar poate avea si alte destinatii. Pe scurt, un serious game este un instrument de invatare.

Jocurile clasice se concentreaza pe distractie. Fie ca vorbim despre jocuri de strategie, de petrecere, sociale sau alte tipuri, ideea este mereu aceeasi: ne jucam pentru a ne distra alaturi de prieteni. Insa, cand discutam despre serious games, acestea se concentreaza pe un aspect serios (de unde si denumirea). Un serious game poate fi jucat pentru a invata ceva nou, pentru a dezvolta o anume abilitate, pentru a ne antrena intr-un domeniu sau chiar si pentru a afla mai multe despre un produs/subiect anume.

Cum se foloseste:

Serious games pot fi folosite in educatie, training si HR, marketing sau chiar si vanzari. Imagineaza-ti ca lansezi un nou produs, sa zicem o aplicatie. Un serious game poate fi realizat pentru ca potentialii investitori sau clienti sa poata testa aplicatia si functionalitatile sale. Au ocazia de a observa cum functioneaza aplicatia si care sunt beneficiile aduse de aceasta. Sau, imagineaza-ti ca esti un doctor care are nevoie de practica in realizarea unor tratamente sau chiar operatii. Nu prea poti sa exersezi pe voluntari. Dar, ai putea creea un program de simulare care te-ar putea ajuta sa exersezi. Toata experienta VR ar putea fi de un real ajutor in aceasta situatie.

Sau daca ne dorim sa promovam o cauza in care credem cu adevarat? Ce mod mai bun de a raspandi vorba decat printr-un joc? Exista jocuri care te pot invata despre beneficiile reciclarii sau efectele negative ce apar cand nu reciclam. Poti chiar sa inveti cum sa gatesti cu ajutorul unui serious game online.

Drept urmare, putem observa ca exista mai multe oportunitati de care putem profita prin realizarea unui serious game. In final, depinde numai de doi factori: un mesaj clar si un joc antrenant prin care sa raspandim mesajul.

Care sunt beneficiile:

Ok, am aflat in mare pentru ce am putea folosi un serious game. Dar de ce sa realizam un joc? Aduce cu adevarat o serie de avantaje abordarea aceasta sau pur si simplu e o idee, credem noi, misto, dar fara o valoarea adaugata reala?

Raspunsul este simplu: jocurile sunt, au fost si vor fi mereu antrenante. Iar acesta este exact sentimentul pe care il cautam. Daca poti realiza un serious game distractiv, esti pe calea cea buna.

  1. Serious games stimuleaza mintea

Jucandu-ne, avem parte de provocari. Te vezi nevoit sa participi efectiv, nu doar sa stai sa asculti pe cineva cum iti povesteste despre un subiect anume. Provocarile stimuleaza creierul si pun rotitele in miscare.

  1. Abordare practica

Pe langa stimularea mintii, jocurile ne ofera oportunitatea de a pune in practica cele invatate. Jucand de mai multe ori acelasi joc, poti intelege mai bine un subiect anume, dar te ajuta si sa testezi strategii diferite care conduc la solutii creative si o crestere in eficienta.

  1. Dezvoltare personala si profesionala permanenta

Testarea mai multor strategii, progresul intr-un joc, acestea sunt exemple de invatare. Jucandu-ne, nu numai ca ne dezvoltam cunostintele asupra unui anume subiect, ne dezvoltam si abilitatile. Jucand constant serious games, suntem intr-o stare constanta de invatare si crestere, atat ca indivizi, cat si ca echipa. Evident, acest aspect depinde si de mecanica jocului.

  1. Feedback imediat

Ce este cu adevarat incredibil la jocuri este faptul ca jucatorul primeste feedback instant asupra progresului sau. De fiecare data cand indeplinesti o provocare sau un obiectiv, cresti in rang, numar de puncte sau beneficii. De fiecare data cand ai probleme, ai ocazia de a observa imediat la ce mai ai de lucrat. Si de fiecare data cand pierzi, ajungi sa intelegi de ce ai pierdut si poti lucra la o noua abordare. Drept urmare avem feedback pozitiv si constructiv.

  1. Interactivitate si colaborare

Intr-o lume asaltata de device-uri si conturi de social media, e foarte usor sa devenim niste zombie cu telefoane. Jocurile au puterea de a schimba situatia oferind jucatorilor posibilitatea de a interactiona si colabora pentru realizarea unui scop comun. Acest lucru nu numai ca imbunatateste abilitatile de lucru in echipa, comunicare si coordonare, dar asigura si satisfacerea unei nevoi: apartenenta la un grup.

Ce nu este

Trebuie sa discutam putin si despre ce nu este un serious game. In primul rand, nu este un joc distractiv. Cel putin nu ca natura. Asa cum am precizat, un serious game are un obiectiv serios si un deznodamant la fel.  Mecanica jocului insa poate ajuta in a oferi participantilor o experienta faina si acest aspect mereu ne ajuta sa convingem oamenii sa joace.

In al doilea rand, un serious game nu este neaparat un joc. Poate suna dubios insa un serious game poate fi si o simulare. Sa zicem ca folosesti un program sa exersezi abilitatea de a-ti parca masina. Nu este un joc si nu ofera nicio recompensa. Doar exersezi parcarea masinii. Acesta poate fi considerat un serious game datorita structurii, dar nu este un joc efectiv.

In al treilea rand, serious games nu sunt automat distractive si antrenante. Doar pentru ca realizezi un joc, nu inseamna automat ca va fi si amuzant si distractiv de jucat. Exista unele jocuri absolut oribile care au un efect invers celui dorit: sunt atat de slabe incat oamenii se feresc de ele si de lectiile pe care le ofera. Cand realizezi un serious game, trebuie sa te asiguri si ca este un joc (sau o simulare) antrenant(a). Altfel il realizezi degeaba si jucatorii vor pune intrebari (justificate de altfel) precum: “chiar trebuie sa jucam?” sau “n-ar fi mai simplu doar sa ne explici?”.

Te poți gândi și la alte beneficii sau riscuri în realizarea unui serious game?